Wolfgang Schäuble houdt waarschijnlijk zijn post op Financiën in de nieuwe Duitse coalitie. En een mogelijke besmetting van vogelgriep bij een persoon in Hongkong raakt luchtvaartaandelen. Arne Petimezas van AFS Group praat je bij.
1. Bloomberg News meldt vanochtend dat de bondskanselier Angela Merkels aanstaande coalitiepartner SPD zich er bij neer lijkt te leggen dat minister van Financiën Wolfgang Schäuble op zijn plek blijft zitten. Schäuble, lid van Merkels CDU, wordt gezien als de architect van het bezuinigingsbeleid in de eurozone. Schäuble had eerder al aangegeven graag ook in het volgende Duitse kabinet minister van Financiën te zijn.
2. Het Amerikaanse ministerie van Justitie is akkoord gegaan met de overname door Microsoft van het Finse Nokia voor 7,2 miljard dollar. De verwachting is dat ook de EU het groene licht zal geven voor de deal. Door de overname van de Finse mobieltjesproducent hoopt Microsoft beter te kunnen concurreren met techreuzen als Apple en Samsung, die de markt voor tablets en smartphones domineren.
3. Het Kremlin heeft ontkend dat het overleg aan het voeren is met de regering van Oekraïne om het land noodleningen te verstrekken. De Oekraïnse president Janoekovitsj heeft het niet alleen zwaar vanwege de massademonstraties tegen de toenadering tot Rusland en het afblazen van het overleg met de EU.
De effectieve rente op Oekraïense in dollars gedenomineerde staatsobligaties is opgelopen tot zo’n 20 procent, wat inhoudt dat het land de facto geen toegang meer heeft tot de kapitaalmarkt. De komende twee jaar loopt voor meer dan 15 miljard dollar aan Oekraïense staatsleningen af. Vanwege de beperkte valutareserves kan het land waarschijnlijk niet op eigen kracht deze schulden herfinancieren.
4. De Japanse zakenkrant Nikkei meldt dat de Japanse centrale bank waarschijnlijk de geldpers in een nog hoger tempo gaat laten rollen. De centrale bank zou overwegen meer staatsobligaties en zelfs aandelenfondsen te gaan opkopen in de hoop deflatie uit de economie te kunnen verbannen.
5. China is de groeidoelstellingen verder aan het verlagen, melden Chinese staatsmedia. Volgend jaar mikt Beijng op 7 procent. Waarschijnlijk zal de groei dit jaar zo’n 7,5 procent bedragen, wat veel lager is dan de groei van circa 10 procent die China afgelopen decennia realiseerde. De lagere groei is het gevolg van het beleid van Beijing om de economie te herbalanceren en minder afhankelijk te maken van investeringen, die ruwweg 50 procent van het bruto binnenlands product beslaan. Hierdoor is het aandeel van de consumptie in de economie steeds verder afgenomen, iets wat de regering nu probeert terug te draaien.
6. Rabobank krijgt een beursnotering. Soort van. De bank heeft aangekondigd dat vanaf volgend jaar ook institutionele partijen en particuliere beleggers kunnen handelen in Rabobanks ledencertificaten, die veel weg hebben perpetuele obligaties. De aankondiging van Rabobank komt nadat sinds 2012 steeds meer Rabobankleden hun certificaten in de in opspraak geraakte bank in de verkoop doen. Rabobank garandeert de handel in de certificaten, maar heeft echter beperkte financiële armslag om de stukken zelf op te kopen om de handel gaande te houden. (Lees ook het stuk van Z24's Patrick Beijersbergen: Nog even en Rabobank zit in de AEX)
7. De beurskoers van Air France-KLM staat vanochtend onder druk nadat in Hong Kong iemand zou zijn overleden aan vogelgriep. Uitbraken van vogelgriep ontregelen dikwijls het vliegverkeer. De beurskoersen van luchtvaartmaatschappijen reageren hier negatief op.
8. Meer opschudding in de Franse telecommarkt door prijsvechter Iliad. Iliad heeft aangekondigd supersnel mobiel 4G internet zonder extra kosten toe te voegen aan klanten die het goedkope abonnement genaamd 'Free' hebben. Marktleiders Orange en SFR hopen juist dat zij met 4G-abonnementen prijzen zouden kunnen gaan verhogen.
9. Europese aandelenbeurzen zijn vanochtend vlak van start gegaan. Handelaren zijn terughoudend nadat Wall Street op maandag de verliezen zag oplopen en Aziatische beurzen verdeeld sloten.
10. De beursagenda is vandaag rustig, en handelaren kijken vooral uit naar de tweede helft van de week. Op donderdag komt het rentebesluit van de ECB, waar geen wijzigingen worden verwacht. De Amerikaanse overheid publiceert op vrijdag ’s werelds belangrijkste economische rapport: het Amerikaanse banenrapport.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl